Evenimente

Asociația OIREP Ambalaje participă la #EconetMeetings: Impactul schimbării de paradigmă în gestionarea deșeurilor de ambalaje

Asociația OIREP Ambalaje participă la #EconetMeetings:
Impactul schimbării de paradigmă în gestionarea deșeurilor de ambalaje

DECEMBRIE 14 @ 10:00 – 12:00

Gestionarea deșeurilor în România se află într-o etapă de schimbare radicală. Noul context legislativ creat în 2021 oferă oportunitatea unei reflecții aprofundate asupra cadrului de operare privind gestionarea deșeurilor de ambalaje.
AHK Romania prin platforma sa green tech, econet romania, împreună cu partenerii săi de la Fepra International organizează pe data de 14 decembrie începând cu ora 10:00 o dezbatere online între profesioniști.

Subiecte propuse dezbaterii

• Schimbare radicală în cadrul legislativ – cele patru reglementări care vor transforma gestionarea deșeurilor din 2021
• Țintele de valorificare și reciclare – mai greu de implementat?
• Cum va fi afectat lanțul operațional – colectarea separată și reciclarea – de noile prevederi. Costul schimbării?
• Eco-modularea – o nouă abordare a tarifelor în noul context al EPR?
• Piața produselor reciclate – cum se va adapta șocului?

Nu mai puțin de patru inițiative legislative privind gestionarea deșeurilor – OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor, O1/2021 care impactează direct gestionarea deșeurilor de ambalaje, O2/2021 care impactează depozitarea deșeurilor și nu în ultimul rând HG 1074/2021 privind Sistemul Garanție-Returnare (SGR) vor genera efecte în plan operațional, afectând inclusiv costurile de îndeplinire a obligațiilor legale. Tranziția astfel inițiată presupune efort adaptare și costuri a căror înțelegere este esențială pentru îndeplinirea obligațiilor de mediu ale celor interesați.