Evenimente

Reprezentantul Asociației OIREP Ambalaje la Radio România Actualități

Reprezentantul Asociației OIREP Ambalaje la Radio România Actualități
București, 06 Octombrie 2021

Astăzi la orele 16:30, Dr. Mihaela Frăsineanu, Director Executiv al Asociației OIREP Ambalaje, a fost invitată la Radio România Actualități să discute pe tema sistemului garanție- returnare pentru ambalajele nereutilizabile (SGR), sistem proaspăt legiferat de către Ministerul Mediului.

În cele 2 zile de la aprobare, Hotărârea de guvern a trezit vii reacții ale mediului de afaceri cu privire la implementarea sistemului.

Primul element care a suscitat reacții, de această dată din partea producătorilor și retailerilor, este modul de constituire a administratorului SGR/sistemului garanție-returnare, ca societate pe acțiuni, în care, pe lângă structurile asociative ale producătorilor și ale comercianților, apare și statul român, care va deține 20% din acțiunile acesteia. Această soluție nu are precedent în Uniunea Europeană, și nu există o garanție a faptului că va funcționa.

Dr. Mihaela Frăsineanu, reprezentantul Asociației OIREP Ambalaje, a opinat că participarea statului poate fi văzută ca un gest de asumare a rolului de mediator, o formă prin care statul român dorește să poată reacționa în timp real la eventualele probleme de operaționalizare si funcționare.

Directorul Asociației OIREP Ambalaje a mai atras atenția și asupra a încă două elemente ale noii reglementări cu privire la sistemul național de recuperare garanție, elemente care necesită o coordonare foarte bună a tuturor actorilor din sistem, fie ei instituționali sau privați, pentru ca termenul de 1 octombrie 2022 sa poată fi respectat – reala problemă logistică a magazinelor de dimensiuni mici, precum și necesitatea gândirii unei infrastructuri de colectare si reciclare adaptate cerințelor sistemului garanție-returnare.

“Ne dorim ca acest sistem să devină unul funcțional și de succes dar, în același timp, pentru că schema clasică de implementare a responsabilității extinse a producătorilor, prin intermediul OIREP, va gestiona în continuare peste 70% din deșeurile provenite de la ambalajele puse pe piață, suntem deciși în a rămâne un partener profesionist și de încredere al instituțiilor implicate în realizarea unui cadru legislativ stabil și coerent. Protejarea mediului și a sănătății umane, îndeplinirea obiectivelor de reciclare a deșeurilor de ambalaje și implementarea principiilor economiei circulare rămân prioritățile noastre” a mai declarat Dr. Mihaela Frăsineanu, Directorul Asociației OIREP Ambalaje.

 

 Contact Asociația OIREP Ambalaje:
Telefon: +4 0748 979 979
E-mail: office@oirep.ro | Website: https://oirep.ro