Despre proiect
Un’ Doi Trei este o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.
Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.
Mituri ••• Deșeurile oricum ajung amestecate în același loc
Deșeurile oricum ajung amestecate în același loc
Mit: Sortarea deșeurilor este eficientă doar la centrele de reciclare, nu și la containerele de lângă blocul sau casa noastră.
Adevăr: Sortarea este normal și corect să înceapă în gospodăria fiecăruia dintre noi. Aici, ne putem stabili o metodă prin care să colectăm separat deșeurile menajere de cele care pot fi reciclate. Fie că vorbim de doi saci de gunoi, fie de patru (deșeuri menajere, sticlă, plastic + metal, hârtie), există centre de colectare pentru fiecare dintre ele.
Este important să facem acest lucru de acasă pentru a preveni contaminarea deșeurilor reciclabile în timpul transportului către stațiile de sortare, locul în care sacii noștri de gunoi sunt desfăcuți, iar fiecare element este verificat și atribuit categoriei din care face parte.
Mit: Atât deșeurile reciclabile, cât și cele menajere sunt preluate de o singură mașină de gunoi, în aceeași zi.
Adevăr: Cele două categorii de deșeuri nu se colectează în același timp, tocmai pentru a nu exista riscul contaminării celor care pot fi reciclate. De aceea, pe parcursul unui traseu de colectare, este ridicată o singură categorie de deșeuri (reciclabile sau menajere).
La finalul fiecărei zile de lucru, mașinile sunt spălate, decontaminate și pregătite pentru următoarea zi. Cele două tipuri de deșeuri au, inclusiv, trasee diferite de sortare; deșeurile menajere se îndreaptă spre depozitul de deșeuri nepericuloase, iar deșeurile reciclabile sunt sortate pe categorii și predate companiilor specializate în prelucrarea și reciclarea lor.