Despre proiect

Un’ Doi Trei este o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Deșeurile oricum ajung amestecate în același loc

Este foarte complicat să colectezi separat

Ambalajele pot fi aruncate oricum

Eu acasă reciclez deja

Dacă voi colecta separat acasă, nu voi salva lumea

Mituri ••• Eu acasă reciclez deja

Eu acasă reciclez deja

Mit: Eu acasă reciclez deja.
Adevăr: Ei bine, această formulare este greșită. De fapt și de drept, acasă colectăm separat, nu reciclăm. Așa cum poți vedea și în graficul alăturat, există un proces în trei pași, iar reciclarea se află chiar la coada acestui proces. Ordinea corectă este, de fapt: Colectare separată – Sortare – Reciclare.

Colectarea separată este cea pe care o facem noi, în gospodăriile noastre; faptul că ne-am creat un sistem prin care punem în pungi de gunoi diferite deșeurile menajere de cele care pot fi reciclate.
Sortarea se referă la procesul prin care fiecare deșeu reciclabil ajunge în containerul corect. Da, pungile noastre de gunoi sunt desfăcute și sortate din nou, o parte dintre categorii fiind: folie incoloră, folie natur, carton, PET-uri albastre, PET-uri incolore, iar lista poate continua. Practic, ar fi aproape imposibil să împărțim încă de acasă deșeurile în atât de multe categorii și, de aceea, este nevoie de acest proces de sortare.

Iar, ultimul dar nu cel din urmă pas, este reciclarea. Practic, momentul pe care Planeta îl așteaptă, cel în care deșeurile noastre sunt transformate în energie sau în materie primă pentru crearea de noi produse.