Despre proiect
Un’ Doi Trei este o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.
Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.
Problema ••• Ce se întâmplă când ambalajele nu sunt colectate cum trebuie
Ce se întâmplă când ambalajele nu sunt colectate cum trebuie
În 2021, eram în continuare sub media europeană a ratei de reciclare, care este de 45%. Există două cauze principale care determină un procentaj atât de scăzut în comparație cu media europeană: absența infrastructurii de colectare separată, distanța față de locuințe a centrelor de colectare a deșeurilor dar și lipsa unei educări/informări corecte a cetățenilor.
Cu toate că procesul colectării separate a deșeurilor pare unul complicat, acesta este, de fapt, unul simplu care se poate realiza în trei pași, pe care îi vom aminti ulterior. Dar mai întâi să vorbim despre ceea ce pierdem atunci când deșeurile de ambalaje nu sunt colectate cum trebuie.
Ei bine, pe lângă problema în sine de mediu, este și o pierdere economică pe care o suferim în fiecare an la nivel național. Odată reciclate, deșeurile prind din nou viață sub forma unor produse noi, precum granule din care se pot fabrica PET-uri, fibre sintetice din care se realizează materialele pentru tapițeria mașinilor și multe altele. Iar, printre cele mai valoroase și ușor de colectat deșeuri de ambalaje se află însuși PET-ul transparent, cel pe care îl întâlnim folosit deseori de brand-urile de apă îmbuteliată.
Așadar, în ceea ce ține de eforturile fiecăruia dintre noi, acestea sunt reprezentate de trei pași simpli, ușor de respectat: Desfacem. Folosim. Aruncăm unde trebuie. Iar până în 2025, cu ajutor din partea tuturor, am putea ajunge la pragul de 55% impus de directiva Uniunii Europene în ceea ce privește reciclarea deșeurilor municipale.