Despre proiect

Un’ Doi Trei este o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Cât de simplu este să colectezi separat

Exemple de state în care se colectează separat

Cum poți face asta acasă, dar și la birou

Cum poți să-i convingi și pe alții să o facă

Ce putem face dacă nu avem acces la un punct de colectare

Soluții ••• Cât de simplu este să colectezi separat

Cât de simplu este să colectezi separat

Așa cum îți spuneam, este simplu să colectezi separat deșeurile, la tine acasă. Sunt doar câteva lucruri pe care trebuie să le știi și de care este bine să ții cont. În primul rând, există 4 categorii în care împărțim deșeurile pe care le producem: deșeuri menajere, hârtie, sticlă și plastic + metal. Fiecare dintre ele trebuie să ajungă în saci de gunoi separați, iar ultimele trei (hârtie, sticlă și plastic + metal) sunt cele care se pot și recicla.

Plasticul și metalul se colectează în recipientul/pubela sau în sacul de gunoi GALBEN, dar nu înainte de a fi clătite cu apă rece, pentru a înlătura riscul contaminării altor deșeuri reciclabile. Se pot colecta: sticle, bidoane și cutii din plastic (PET), pungi și ambalaje din plastic, jucării din plastic, doze de băuturi, cutii de conserve și TetraPak.

Hârtia și cartonul se colectează în recipientul/pubela sau în sacul de gunoi ALBASTRU prin împăturire, pentru a eficientiza cantitatea depozitată într-un singur sac. Pot fi colectate: reviste, ziare, cutii, plicuri, cartoane de ouă, fotografii. Practic, orice tip de hârtie și carton care este uscat și nu conține reziduuri de mâncare sau adezivi, mai puțin șervețelele de bucătărie folosite sau hârtia lucioasă pentru ambalat.

Sticla se colectează în recipientul/pubela sau în sacul de gunoi VERDE, dar nu înainte de a fi clătită și curățată. Se pot colecta ambalaje de sticlă și borcane fără capac, damigene sau ambalaje de sticlă de la produsele cosmetice. Nu pot fi colectate prin acest sistem în vederea reciclării: oglinzi, geamuri sau produse din porțelan, ceramică sau cristal.