Despre proiect

Un’ Doi Trei este o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Cât de simplu este să colectezi separat

Exemple de state în care se colectează separat

Cum poți face asta acasă, dar și la birou

Cum poți să-i convingi și pe alții să o facă

Ce putem face dacă nu avem acces la un punct de colectare

Soluții ••• Exemple de state în care se colectează separat

Exemple de state în care se colectează separat

Știm că pentru mulți dintre noi ideea de colectare separată este una relativ nouă, dar sunt țări în care se dădeau legi în acest sens chiar cu mult înainte ca unii dintre noi să ne fi născut. De exemplu, în Germania, prima lege de eliminare a deșeurilor datează din 1972; o lege care, de-a lungul timpului, a fost modificată și ajustată până la forma ei de astăzi, care cuprinde o serie de pași ce semnifică: prevenirea, refolosirea, reciclarea, recuperarea energiei și, în final, eliminarea deșeurior.

În Austria, gestionarea ecologică a deșeurilor a început în anii 1990. Au fost reglementate încă de atunci mai multe fluxuri de deșeuri, precum ambalajele și deșeurile din construcții și demolări, dar s-a introdus și interdicția de a depozita la gropile de gunoi anumite tipuri de deșeuri.

Dar, ca să nu privim doar către alte state, îți putem da exemple și din propria ogradă. Comuna Sălacea, din județul Bihor, a ajuns în numai trei luni de la un grad de colectare separată a deșeurilor de 1% la 61%, conform organizației ”Zero Waste Romania”.