Despre proiect

Un’ Doi Trei este o platformă care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Cât de simplu este să colectezi separat

Exemple de state în care se colectează separat

Cum poți face asta acasă, dar și la birou

Cum poți să-i convingi și pe alții să o facă

Ce putem face dacă nu avem acces la un punct de colectare

Soluții ••• Ce putem face dacă nu avem acces la un punct de colectare

Ce putem face dacă nu avem acces la un punct de colectare

Este important ca fiecare dintre noi să aibă acces la un punct de colectare în apropierea locuinței, mai ales că, astfel, cresc și șansele de a convinge și mai mulți oameni să colecteze separat. Poate că nu ești singura persoană care a observat lipsa unui punct de colectare în zona ta, doar poate că ești singura dispusă să facă și o cerere scrisă către Primărie.

Știm, durează câteva minute și poate nu e cel mai plăcut mod de a-ți petrece timpul, dar gândește-te la binele pe care îl poți aduce pe termen lung printr-un gest atât de simplu. Și, pentru că tot vorbim de binele pe care îl putem aduce pe termen lung, iată alte lucruri pe care le mai putem facem:

Dacă locuim într-un cartier de blocuri
Asociațiile de proprietari sunt printre cei mai importanți vectori în ceea ce privește colectarea separată și schimbarea cât mai multor persoane într-un timp scurt. La următoarea ședință de bloc, poți propune asocierea cu un ONG sau chemarea unui reprezentant care poate explica modul în care se realizează, în mod corect, colectarea separată. Pe lângă beneficiul pe termen lung, cel în care ocrotim mediul înconjurător, va exista și o reducere a taxei de salubritate pe care fiecare locatar o plătește.
De asemenea, asociațiile de proprietari sunt și cele care pot intra mai ușor în contact direct cu Primăria, fapt ce poate ușura inclusiv procesul de a se crea un punct de colectare în apropierea cartierului în care locuim.

Dacă locuim la casă
În cartierele noi de case, comunitatea este în general unită prin grupuri de WhatsApp în care se comunică regulamente de ordine interioară și informații de interes comun. Dar chiar și în cele în care nu există astfel de grupuri de WhatApp, comunitățile formate din cartiere de case știu, în general, care sunt problemele cu care se confruntă, atunci când vine vorba de colectarea separată a deșeurilor.

La fel ca în cazul asociațiilor de locatari, pot fi contactate ONG-uri pentru a le cere ajutorul și a organiza în weekend-uri mici sesiuni de educare și eficientizare a întregului proces de colectare separată a deșeurilor.