Proceduri de lucru
- Home
- Proceduri de lucru
Relația OIREP – UAT/ADI (autorități publice locale)
RRelația între OIREP si UAT/ADI se derulează în baza prevederilor Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje și a Ordinelor 1362/2018 și 1555/2020.
Conform acestora, un OIREP trebuie să desfășoare, printre alte activități, și
„acoperă, cu prioritate, prin contractele, parteneriatele sau alte forme de colaborare încheiate cu autoritățile publice locale sau, după caz, cu asociațiile de dezvoltare intercomunitară mandatate, costurile nete pentru deșeurile de ambalaje gestionate prin serviciul de salubrizare, în limita cantităților de ambalaje devenite deșeuri în fluxul municipal preluate prin contract de la operatorii economici responsabili, pe baza ponderii, așa cum este definită în anexa nr. 4”
din OM nr. 1555/2020.
Pentru implementarea într-o forma unitara, la nivel național, a acestor prevederi și pentru asigurarea unor condiții de colaborare transparente, este necesară o procedură de lucru care să respecte următoarele:

- Promovarea unui cadru unitar de colaborare între OIREP și ADI/UAT, negociat și definitivat în comun;
- Fundamentarea costurilor nete trebuie să fie făcută prin raportarea la cantitățile totale de deșeuri gestionate de către operatorul de salubritate, iar tarifele vor fi construite având in vedere ecuația: populația * indicele de generare * 33% (procentul de reciclabil) * 60% (ținta de colectare pentru 2021) * 75% (ținta de reciclare)
- Determinările preexistente ale compoziției deșeurilor municipale și ale ponderii deșeurilor de ambalaje, anterioare semnării contractelor între OIREP și UAT/ADI, nu pot fi luate în considerare la semnarea Contractului de colaborare între OIREP – UAT/ADI, întrucât ele nu respectă prevederile legislației în vigoare, respectiv nu au fost efectuate în baza unei metodologii și nu au fost efectuate cu participarea a cel puțin una dintre organizații;
- Metodologia de determinarea a ponderii deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale va fi elaborată în comun de către reprezentanții OIREP și ai UAT/ADI;
- La determinarea compoziției deșeurilor municipale va fi desemnat să participe cel puțin un reprezentant din partea OIREP membre ale asociației.
- Transmiterea de către fiecare UAT/ADI, la inițierea procedurii de negociere a contractelor de colaborare, a Fișelor de fundamentare a costurilor nete pentru colectarea și transportul, stocarea temporară, sortarea și încredințarea în vederea valorificării deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale, însoțite de Memoriul tehnico-economic justificativ
- Ponderea deșeurilor de ambalaje din deșeurile reciclabile (Pamb) va fi considerata ca fiind de 50% (Legea nr. 249/2015, in Anexa nr. 6, prevede „Ponderea deșeurilor de ambalaje în deșeurile municipale, pe tip de material, se consideră cea rezultată din determinările de compoziție a deșeurilor realizate de operatorul de salubrizare împreună cu sau agreată de către cel puțin una dintre organizațiile prevăzute la art. 16 alin. (5) lit. b), care acoperă costurile de gestionare a deșeurilor de ambalaje. În lipsa determinărilor de compoziție a deșeurilor municipale prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 211/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau a agreării acestora cu cel puțin una dintre organizațiile prevăzute la art. 16 alin. (5) lit. b), se consideră Pamb = 50%")
- Costurile pentru determinarea compoziției deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale nu vor fi suportate de către OIREP, aceasta activitate reprezentând o obligație a operatorilor de salubritate;