Asociația OIREP Ambalaje salută Săptămâna Europeană a Reducerii Deșeurilor
În fiecare an în luna noiembrie, Uniunea Europeană dedică o săptămână pentru una dintre cele mai extinse campanii de conștientizare a nevoii de a reduce deșeurile.
Obiectivele săptămânii 20-28 noiembrie 2021, Săptămâna Europeană a Reducerii Deșeurilor, sunt:
• Creșterea gradului de conștientizare cu privire la reducerea deșeurilor, reutilizarea produselor, strategia de reciclare a materialelor și politicile UE și ale Statelor Membre în domeniu
• Evidențierea realizărilor de până acum din domeniu
• Încurajarea cetățenilor europeni de a se concentra asupra comportamentelor cu cel mai mare impact în reducerea deșeurilor
• Crearea de instrumente specifice pentru a întări legislația de mediu
• Înțelegerea modului în care acțiunile de comunicare influențează în mod concret schimbarea comportamentului în privința consumului și a managementului deșeurilor.
Aceasta este săptămâna în care ne amintim de cei 3R – Redu, Reutilizează, Reciclează.
Reducerea deșeurilor ar trebui să fie întotdeauna o prioritate. A reduce înseamnă a folosi mai puține resurse. A doua direcție constă în reutilizarea produselor, inclusiv pregătirea acestora pentru reutilizare. A treia prioritate, ultima în strategia de management a resurselor, este însăși reciclarea.
În medie, la nivelul pieței unice, cetățenii europeni generează în fiecare an peste 550 kg de deșeuri municipale per capita; abia jumătate dintre acestea ajung să fie reciclate, cu diferențe enorme între statele membre. Unele state membre au eliminat depozitarea deșeurilor (gropile de gunoi), iar ratele de reciclare ating 70 %, în timp ce altele reciclează foarte puțin și depozitează peste 90 % din deșeurile municipale. Consumatorii si gospodăriile joacă un rol esențial în ceea ce privește reducerea deșeurilor prin modificarea obiceiurilor în materie de cumpărături, reutilizare și colectare a deșeurilor.
Este bine de știut că simpla implementare la nivelul tuturor Statelor Membre a legislației europene în materie de management al deșeurilor ar putea realiza o economie de peste 80 de miliarde anual la bugetul Uniunii, ar spori cifra de afaceri a sectorului care se ocupă de managementul deșeurilor cu aproximativ 50 de miliarde de Euro anual și ar crea circa 370.000 noi locuri de muncă în următorii 4 ani.